Friday, 31 October 2014

Yusof Haslam Tunggu 23 Tahun Terbitkan Drama 'Bercakap Dengan Jin'



Yusof Haslam Tunggu 23 Tahun Terbitkan Drama 'Bercakap Dengan Jin'

KUALA LUMPUR: Impian penerbit filem Skop Production iaitu Datuk Yusof Haslam untuk mengadaptasi novel seram yang popular sekitar tahun 1980an iaitu Bercakap Dengan Jin tercapai apabila Astro berbesar hati untuk menayangkannya di saluran Mustika HD.

Anjing Makan Tuan

Anjing Makan Tuan


Kita selalu mendengar cerita pemilik anjing tentang anjing mereka yang baik, setia dan dapat dipercayai. Lain pula kisahnya dengan Edwin Melvin Henderson (gambar) dari Alabama.

Berita baik untuk pelajar lepasan Tingkatan 3 di seluruh Malaysia

Berita baik untuk pelajar lepasan Tingkatan 3 di seluruh Malaysia

Berita baik untuk pelajar lepasan Tingkatan 3 di seluruh Malaysia. Bagi mereka yang berminat dalam bidang kemahiran jangan lepas peluang ini.

Selamat dari kanser, mati akibat kemalangan

Selamat dari kanser, mati akibat kemalangan
mirror.co.uk

Ajal dan maut di tangan Tuhan. Bila-bila masa saja kita akan dijemput olehNya. Kita perlu sentiasa bersedia.

Thursday, 30 October 2014

10 Superhero Terbaik Sepanjang Zaman

10 Superhero Terbaik Sepanjang Zaman

Kita memang dah biasa dengan superhero seperti Superman, Batman dan Spiderman. Tapi mereka ini bukanlah yang terbaik atau terkuat. Sekarang saya nak kongsikan 10 superhero terbaik sepanjang zaman.

Jual Tubuh Untuk Mengembara?

Jual Tubuh Untuk Mengembara

Semua orang memasang impian untuk mengembara ke merata tempat yang cantik dan belum pernah dikunjungi. Namun, kadang-kadang kekangan kewangan menghalang kita untuk meneruskan impian tersebut.

Hello Kitty ditangkap kerana mabuk?


Hello Kitty ditangkap kerana mabuk?
Gambar hiasan

Macam-macam cerita yang berlaku di seluruh dunia termasuk yang pelik-pelik. Ini kisah tentang karektor Hello Kitty.

Foto Penyamaran Paling Unik

Semua tahu bahawa haiwan mempunyai keupayaan menyamar untuk bersembunyi dari pemangsa atau mangsa mereka. Haiwan ini bijak menggunakan persekitaran mereka.

Wednesday, 29 October 2014

Seminar SPA : Kursus Tips dan Panduan Memasuki Perkhidmatan Awam November 2014

Seminar SPA : Kursus Tips dan Panduan Memasuki Perkhidmatan Awam November 2014


Perhatian khusus kepada warganegara Malaysia yang mencari pekerjaan di sektor awam. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) melalui akademi SPA akan menganjur Kursus Tips dan Panduan Memasuki Perkhidmatan Awam bagi sesi November 2014. Daftar sekarang

Wordless Wednesday : My First Post

Wordless Wednesday : My First Post

Redmi 1S smartphone dari Lazada


Khas untuk anda yang baru mahu mencuba menggunakan telefon pintar. Ini mungkin berita baik untuk anda. Jangan terlepas membeli telefon mampu milik ini!!!

Awasi juruwang anda!!!

Awasi juruwang anda!
Gambar hiasan

Entri sebelum ini saya telah bercerita tentang pembantu jualan. Kali ini saya nak cerita tentang juruwang dan peranannya. 

Tuesday, 28 October 2014

Jadilah seorang pembantu jualan yang terbaik!!

Jadilah seorang pembantu jualan yang terbaik!!
gambar hiasan

Tergerak hati nak membuat entri tentang kerjaya sebagai pembantu jualan atau sales assistant/shop assistant. Kerjaya sebagai pembantu jualan amat diperlukan sama ada secara full time atau part time. Tinggal beberapa minggu saja lagi cuti sekolah akhir tahun akan bermula dan ada remaja-remaja yang  mengambil kesempatan untuk bekerja secara sambilan.

CPUV Nuffnang datang lagi

CPUV Nuffnang datang lagi


Ini merupakan entri berkaitan nuffnang ke-4 yang saya coret tentang nuffnang. Saya mendaftar untuk nuffnang sejak awal September sempena kelahiran blog yang tak seberapa ini.

Monday, 27 October 2014

5 tips menghadapi ancaman ribut

gambar hiasan

Kebelakangan ini negara kita dikejutkan dengan beberapa kejadian ribut petir termasuk fenomena ribut puting beliung kecil (Pandamaran) dan belalai air (Bintulu). Kejadian ini dikatakan ada kaitan dengan peralihan musim Monsun Timur Laut ke Monsun Barat Daya yang berlaku sekarang.

Apa yang anda fikir tentang iPhone 6 sekarang?

Apa yang anda fikir tentang iPhone 6 sekarang?


iPhone 6 dan 6 plus dilancarkan secara rasmi September lepas dengan rekabentuk yang cukup mengancam. Masing-masing menawarkan skrin 4.7 inci dan 5.5 inci sememangnya lebih besar daripada model iPhone sebelumnya. Ada cakap-cakap mengatakan bahawa Apple sudah seperti meniru Samsung dan model Android lain tapi bagi saya model kali ini ada keistimewaannya.

Sunday, 26 October 2014

Upin dan Ipin kena kurung

Upin dan Ipin adalah karakter animasi terhebat pernah dihasilkan oleh warga Malaysia. Dialihbahasakan di beberapa buah negara membuktikan populariti watak adik-beradik ini setanding animas luar negara. Betul..betul...betul

Blogwalking on a rainy sunday morning

Blogwalking on a rainy morning
Cuaca di Bintulu mendung dengan hujan renyai-renyai sejak subuh tadi. Wow..post title dalam english tapi teks dalam bahasa malaysia? 

Saturday, 25 October 2014

Separuh akhir Piala Malaysia 2014-Johor DT vs Felda United

Separuh akhir Piala Malaysia 2014-Johor DT vs Felda United

Felda United berkunjung ke Johor membawa kelebihan 1 gol daripada pertemuan pertama.

Betul ke Bantuan Rakyat 1 Malaysia (br1m) membantu rakyat?

Betul ke Bantuan Rakyat 1 Malaysia (br1m) membantu?

Belanjawan oleh Perdana Menteri pada 10 Oktober lepas menggunakan peruntukan RM273.9 billion. Belanjawan mencakupi pelbagai aspek.

Trafik blog pada Awal Muharram

Hari ini masing-masing sibuk mengemas rumah pada permulaan tahun hijrah. Memang bersepah rumah hari ni. Mak dan adik ubah suai dalam bilik.

Friday, 24 October 2014

Separuh akhir Piala Malaysia 2014- Kedah vs Pahang

Separuh akhir Piala Malaysia 2014- Kedah vs Pahang


Perlawanan timbal balik selepas keputusan Pahang 1 - 3 Kedah di Stadium Darul Aman. Memang nampak agak selesa untuk pasukan Kedah tapi mereka sekarang bertandang ke Darul Makmur.

Selamat Menyambut Tahun Baru 1436 Hijrah!!!

Selamat Menyambut Tahun Baru 1436 Hijrah!!!


Assalamualaikum. Hari ini hari terakhir bulan Zulhijjah 1435 Hijriah. Petang ini masyarakat Islam akan membaca doa akhir tahun dan kemudiannya doa awal tahun. Sesungguhnya kedatangan Muharram 1436Hijriah akan membawa sejuta lembaran sejarah baru.

5 Smartphones Terbaik di dunia!!!...updated October 2014

5 Smartphones Terbaik di dunia!!!...updated October 2014

Pada era globalisasi, dunia tanpa sempadan dan macam-macam lagi istilah yang digunakan untuk menggambarkan kemodenan. Paling jelas, manusia dan telefon ibarat irama dan lagu memang sukar dipisahkan. Jenama yang cukup digemari peminat telefon seperti Samsung, iPhone, Sony dan Nokia tapi adakah jenama ini mengungguli kedudukan teratas smartphone paling hebat di dunia? 

Thursday, 23 October 2014

Kitab Syamail Muhammadiyah cetus kecintaan terhadap Rasulullah

Kitab Syamail Muhammadiyah cetus kecintaan terhadap Rasulullah

Alhamdulillah kerana mengurniakan ilham mencurah-curah. Namun, apakan daya masa terlalu padat dengan aktiviti duniawi dan sering bertemuduga dengan Yang Maha Esa. Maka, seringkali saya cuba mencuri waktu selepas solat subuh untuk mengolah idea.

Sempena awal Muharram yang bakal tiba beberapa hari lagi, saya nak berkongsi tentang kitab Syamail Muhammadiyah karangan Imam Tirmizi rahimahullah. Saya beli kitab ini semasa berkunjung ke Sibu beberapa tahun lepas.

Tuesday, 21 October 2014

Amaran awal


Hari ni berlaku lagi satu kejadian ribut. Ikuti laporan dari satu laman blog

Kini sudah ada penyelesaian untuk masalah MUET

Kini sudah ada penyelesaian untuk masalah MUET

Semalam saya telah berkongsi entri berkaitan isu Malaysian University English Test (MUET). Sekarang saya nak membantu anda yang akan menduduki peperiksaan ini untuk berjaya dengan cemerlang.
Sebelum itu biar saya kongsi serba sedikit tentang MUET. Ia merupakan satu peperiksaan yang perlu diduduki oleh calon yang memohon untuk program ijazah pertama. MUET diadakan sebanyak tiga kali setahun iaitu pada Mac, Julai dan November.

Sakitnya migrain?

Sakitnya migrain?


Migrain merupakan merupakan sejenis penyakit kepala yang kronik. Biasanya pesakit tidal berupaya menjalani aktiviti harian seperti biasa. Ada yang tidak lalu makan, minum dan hanya terbaring akibat sakit kepala yang teruk.

Monday, 20 October 2014

Dilema Bahasa Inggeris menjadi keutamaan ke universiti

Dilema Bahasa Inggeris menjadi keutamaan ke universiti
Termaktubnya bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi turut sama meletakkan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar kedua negara. 

Sunday, 19 October 2014

Petua menghadapi peperiksaan

Petua menghadapi peperiksaan

Pada entri yang lepas, saya telah berkongsi tentang doa-doa yang boleh diamalkan ketika menghadapi saat-saat peperiksaan.

Doa-doa menghadapi peperiksaan

Doa-doa menghadapi peperiksaan
 Assalamualaikum dan salam pertemuan. Musim peperiksaan bermula lagi. Hujung-hujung tahun ni akan berlangsung peperiksaan besar melibatkan pelajar tingkatan 5 dan 6. Upsr dan PT3 dah lepas. Puteri sulung saya pun akan menduduki peperiksaan akhir tahun.

Saturday, 18 October 2014

10 Superhero akan muncul?


10 Superhero akan muncul?

Peminat-peminat karektor superhero DC mesti boleh bersorak sekarang berikutan pengumuman filem terbaru oleh Warner Bros.

Kesian Farish

Kesian Farish

Masuk 3 malam dah Farish tak nyenyak tidur kerana demam. Tidur pun seksi tak pakai baju sebab panas. Mata saya pun kejap buka sekejap tutup. Letihlah sangat tapi dah tanggungjawab sebagai ibubapa kenalah bertolak ansur.

Friday, 17 October 2014

Cuti Umum Malaysia dan Takwim Persekolahan Sesi 2015

Semua orang mesti sedang memikirkan destinasi bercuti untuk tahun depan termasuklah saya. Tahun depan rancang nak bawa keluarga balik kampung isteri. Anda pun boleh mula merancang untuk booking cuti perayaan, jadi taklah tergesa-gesa sangat. 
Lazada Malaysia
Perancangan untuk bercuti dan mengatur aktiviti bagi tahun 2015 bolehlah dimulakan sekarang berpandukan kepada jadual dibawah. Selamat bercuti.

Nak sangat join Affiliate Marketing?

Nak sangat join Affiliate Marketing?

Kali ini saya nak berkongsi tentang Affiliate Marketing. Walaupun saya terlalu baru dalam bidang ini, rasanya dengan ilmu yang sedikit boleh juga dikongsikan dengan anda (yang baru berjinak-jinak dengan affiliate).

Fifa 2014 Clips







Hi....i think it's best to share some of my FIFA14 best moment here. I love playing this game and will keep playing it. Those whom never try this game before, you should start playing it. I am sure you see the best of it.

There are a lot of option that you can choose including manager mode and ultimate team. The game can be update anytime. Playing Ultimate team mode was my favourite, the challenges are beyond your imagination. Try now...you'll never regret it.

For more thrill, you can surf through the YouTube and type kifli bakeri or Fifa14. Enjoy!!!

Thursday, 16 October 2014

Apakah bidang perniagaan yang melahirkan ramai jutawan di Malaysia?



Apakah bidang perniagaan yang melahirkan ramai jutawan di Malaysia?
Anda mungkin tengah memikirkan pelbagai bidang perniagaan yang melahirkan golongan jutawan di Malaysia. Mungkin juga sesetengah anda tidak akan percaya bahawa inilah bidang yang diceburi oleh ramai jutawan di tanahair kita.

Bila tiba


Orang kata hal berkaitan ajal dan rezeki adalah milik Allah. Kita sebagai hamba mustahil untuk mengetahui bila ajal kita akan tiba. Gambar di atas itu adalah anak perempuan saya yang nombor dua. Namanya Aisyah Humaira dan berusia 6 tahun. Berperwatakan manja dan mudah sangat simpati dengan orang.

Pada 7 Oktober yang lepas, saya dan isteri terkejut mendengar berita salah seorang daripada sahabat anak saya terlibat dalam kemalangan jalanraya dan meninggal di tempat kejadian. Pada masa kejadian, beliau bersama ibu dan bapanya.

Saya cuba menerangkan kepada anak perempuan saya bahawa kematian itu tidak mengenal sesiapa. Orang tua atau muda, orang sihat atau sakit semuanya akan menghadapi saat kematian.
Kita perlu melakukan persediaan yang cukup agar mampu menempuhi alam yang seterusnya.

Ini dijelaskan dalam Al-Quran, Surah An-Nisa' Ayat 78,

Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh. Dan kalau mereka beroleh kebaikan (kemewahan hidup), mereka berkata: "Ini adalah dari sisi Allah", dan kalau pula mereka di timpa bencana, mereka berkata:" Ini adalah dari (sesuatu nahas) yang ada padamu". Katakanlah (wahai Muhammad): "Semuanya itu (kebaikan dan bencana) adalah (berpunca) dari sisi Allah". Maka apakah yang menyebabkan kaum itu hampir-hampir tidak memahami perkataan (nasihat dan pengajaran)?.

Al-Munafiqun Ayat 11,

Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan.


Banyak lagi dalil yang dijelaskan dalam al-Quran tentang kematian sebagai peringatan kepada setiap yang hidup. Kita hendaklah meyakininya dan bersedia menghadapinya.

Berbalik kepada kematian kawan anak saya tadi, kita terus memikirkan ajal sampai pada usia semuda itu. Belum mengerti apa-apa, belum menikmati semuanya atau masih terlalu awal mungkin persoalan biasa yang keluar dari mulut manusia. Tapi bagi Allah, persoalan tentang kematian mutlak milikNya. Tiada siapa yang boleh meminta atau menolak hakikat ini. Wallahu'alam





Artikel Berkaitan 








Wednesday, 15 October 2014

Tawaran potongan harga sehingga 63 Peratus!!

Tawaran potongan harga sehingga 63 Peratus!!



Peminat-peminat gajet tablet dan telefon pintar mesti nak tahu bila dan di mana ada jualan harga istimewa untuk gajet ini kan? Laman jual beli online terkemuka, Lazada sekali lagi mengadakan jualan dengan potongan untuk semua jenis tablet dan telefon pintar terpilih sehingga 63 peratus.

Tuesday, 14 October 2014

Saya buat blog untuk suka-suka?

saya buat blog untuk suka-suka?

Assalamualaikum dan salam pertemuan. Dah sebulan lebih sejak saya mula aktifkan blog saya yang serba sederhana ini. Dalam hati masih tertanya-tanya kenapa boleh terlibat dalam dunia blogging ini. Mungkin sebab yang paling jelas ialah dorongan untuk mengasah kembali kemahiran bercerita yang telah lama ditinggalkan.

Rahsia Kekayaan Sebenar



Rahsia Kekayaan Sebenar

Penasihat kewangan dan ramai jurulatih serta tokoh terkenal akan memberitahu anda yang untuk benar-benar mencapai kebebasan kewangan, anda mesti mempunyai pendapatan pasif yang cukup dan melebihi perbelanjaan anda. Bagus bunyinya, kan?
Bagi memudahkan anda faham, pendapatan boleh dibahagikan kepada empat kategori (walaupun ada yang kata lebih): pendapatan portfolio, pendapatan dituaskan, pendapatan aktif dan pendapatan pasif.

Monday, 13 October 2014

Tawaran separuh harga dari Lazada.com?


Tawaran separuh harga dari Lazada.com?

Assalam dan salam pertemuan. Kali ini saya nak berkongsi tentang tawaran hebat lazada.com.my. Kalau yang biasa shopping online memang dah sedia maklum dengan nama lazada. Saya nak perkenalkan secara ringkas tentang Lazada.com.my kepada yang baru nak kenal.

Sunday, 12 October 2014

TAWARAN iPHONE 6 TERHEBAT








Apple telah melancar 2 model terbarunya iaitu iPhone 6 dan iPhone 6 Plus. Saya rasa tak perlu saya bincangkan tentang spesifikasi kerana anda mungkin lebih arif dari saya.

Kenapa CPUV datang berderet-deret?

Kenapa CPUV datang berderet-deret?


Saya yang masih baru dalam blog ni memang seronok bila dapat kempen CPUV dari Nuffnang. Apalagi kalau dapat tahu berderet-deret CPUV yang datang. Entri sebelum ini saya ada terangkan tentang CPU, anda boleh baca di situ.

Hebatnya Waktu Pagi

Hebatnya Waktu Pagi

Assalamualaikum dan salam ukhuwah. Keindahan waktu pagi yang segar menyimpan pelbagai rahsia yang perlu kita selidiki. Orang tua-tua seringkali mengatakan bahawa pintu rezeki akan tertutup kepada sesiapa yang lambat bangun pagi.

Satu kajian menjelaskan bahawa pada waktu pagi alam semesta dalam keadaan spektrum biru muda. Keadaan ini sama dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi metabolisme tubuh. Warna tersebut mempunyai kaitan dengan penawar, rezeki dan komunikasi.

Saturday, 11 October 2014

Bajet 2015- Bajet Pro Rakyat **updated**

Assalam dan salam pertemuan,


'Bajet 2015- Bajet Pro Rakyat **updated**


Sekarang ini tiba-tiba saja semua orang jadi penganalisa ekonomi apabila belanjawan diumumkan. Itu tak mengejutkan sebab semua inginkan persembahan yang terbaik dari kerajaan agar segenap lapisan masyarakat menerima agihan yang adil. 

Berikut adalah intipati bajet 2015 oleh YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib
pada petang semalam yang menarik perhatian seluruh rakyat.

3 CPUV berturut-turut dari Nuffnang!!!!

3 CPUV berturut-turut dari Nuffnang!!!!


Assalam dan salam pertemuan sekali lagi. Kali ini saya nak kongsi lagi info tentang kempen CPUV nuffnang. Sebelum itu saya nak beritahu yang saya ni bukan pakar sangat tentang hal ni tapi kalau nak tahu lebih lanjut lagi boleh hubungi pihak nuffnang. Mereka sedia membantu anda.

Friday, 10 October 2014

Bayar atau berdepan tindakan


Bayar atau berdepan tindakan
Assalamualaikum dan salam persahabatan. Mulakan bayaran atau nama disenaraikan dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit (CCRIS) . Bunyinya agak keras tapi itulah realiti

Tuesday, 7 October 2014

Selamat Hari Lahir ke 34 Kiprawi Bakeri!!!



Assalamualaikum dan Salam muhibbah, 7 Oktober datang lagi maka bertambah setahun lagi umur ini. Suspen juga bila baca tajuk entri ini kan? Sebenarnya tarikh ini saya kongsi dengan arwah abang kembar saya Kiprawi yang kembali ke rahmatullah April 2006.

Monday, 6 October 2014

Tahukah anda


Tahukah anda


Assalamualaikum dan salam pertemuan, apabila berurusan dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tempoh hari, teringin rasanya nak berkongsi pandangan tentang simpanan hari tua nanti. Timbul persoalan adakah mencukupi simpanan yang kita buat sekarang melalui KWSP?