Sunday, 28 September 2014

Zulhijjah...Selamat tinggal 1435 Hijrah

Assalam dan salam pertemuan,Zulhijjah...Selamat tinggal 1435 Hijrah


                    Zulhijjah merupakan bulan terakhir dalam kalendar Islam. Seronok rasanya nak berkongsi tentang keistimewaan bulan ini. Hari ini hari ke 4 Zulhijjah jadi kita masih dalam 10 hari awam bulan Zulhijjah. Sabda Nabi SAW,


                    
  "Tiada satupun amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari ini (sepuluh hari Zulhijjah). Para sahabat Baginda bertanya,"Adakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah? Baginda berkata," Tidak juga(termasuk) berjihad pada jalan Allah kecuali bagi orang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya serta tidak membawa pulang apa-apapun"  Riwayat Imam Bukhari


Antara perkara yang perlu kita ketahui ialah bulan Zulhijjah tergolong didalam bulan-bulan haram. Ketika zaman Jahilliyah, bangsa Arab mengharamkan peperangan pada bulan2 haram tetapi ia telah dimansuhkan. Allah SWT berfirman: 

       Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah 12 bulan dalam ketetapan Allah apabila menciptakan langit dan bumi. Di antaranya empat bulan haram. Itulah (ketetapan) agama yang lurus. Maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu. (al-Taubah: 36)Berikut ini beberapa jenis ibadah yang disyariatkan pada 10 hari pertama bulan Zulhijjah,

 .
l.  Melaksanakan Ibadah Haji & Umrah

Menunaikan sebaik-baik amalan iaitu ibadat haji dan umrah. Amal ini adalah yang paling utama, berdasarkan sebuah hadis;

Rasulullah SAW bersabda:

العمرة الى العمرة كفارة لمابينهما, والحج المبرور ليس له جزاء الا الجنة.


“Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara kedua-duanya dan haji yang baik (mabrur) tiada baginya balasan melainkan syurga.”

(Muttafaq alaih dari Abu Hurairah)

.

.

2. Berpuasa Pada Hari Arafah.

Berpuasa 1-9 Zulhijjah dan yang paling utama adalah pada tarikh ke-9, iaitu puasa Hari Arafah bagi umat islam yang tidak sedang melaksanakan ibadah haji. Puasa ini menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

عن ابي قتادة قال: سئل رسول الله عن صوم يوم عرفة? فقال: يكفر االسنة الماضية و الباقية


Dari Abu Qatadah, ia berkata: Rasulullah SAWpernah ditanya perihal berpuasa pada hari ‘Arafah. Maka Baginda menjawab, “Dapat menghapuskan dosa-dosa setahun sebelum dan sesudahnya.” (HR. Imam Muslim)

.

.

3.  Memperbanyak Zikir dan Takbir

Firman Allah SWT dalam Al-Hajj: 28:

و يذكر وا اسم الله فى أيام معلومت


“… Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada hari-hari yang telah ditentukan …” .

Para ahli tafsir menafsirkannya dengan 10 hari dari bulan Zulhijjah. Kerana itu, para ulama menganjurkan untuk memperbanyak zikir pada hari-hari tersebut.

.

.
4. Memperbanyakkan Membaca Tasbih, Tahmid, Takbir Dan Tahlil

Perbanyakkanlah bertasbih (Subhanallah), Tahmid (Alhamdu Lillah), Takbir (Allah Akbar) dan Tahlil (La Ilaha Illa Allah) .

Dari Ummu Hani ra dia berkata: “Suatu ketika Rasulullah SAW melalui dihadapanku. Lalu saya berkata, “Ya Rasulullah SAW saya sudah tua dan lemah. Beritahukanlah padaku suatu amalan agar dapat saya kerjakan sambil duduk.” Baginda bersabda: “Bacalah Subhanallah 100 kali, itu seimbang bagimu dengan memerdekakan 100 orang budak dari keturunan Ismail. Bacalah Alhamdulillah 100 kali, itu seimbang bagimu dengan mensedekahkan 100 ekor kuda yang bercahaya dan terkawal yang disedekahkan di jalan Allah. Bacalah Allahu Akbar 100 kali, itu seimbang bangimu dengan menyembelih 100 ekor unta yang dikorban dan diterima di sisi Allah SWT. Dan bacalah Laa ilaaha illallah 100 kali.” Abu Khalfin berkata aku kira pahalanya akan memenuhi antara langit dan bumi, dan tidak ada yang melebihinya darimu kecuali orang yang mengamalkannya melebihimu. (HR. Ahmad)

.

.

5. Bertaubat Dan Meninggalkan Segala Maksiat dan Dosa

Tidak ada satu manusia biasa pun yang terlepas dari dosa dan maksiat, hal ini merupakan sunnatullah. Di antara yang dapat menghapuskan dosa dan maksiat adalah dengan bertaubat dan istighfar. Rasulullah SAW bersabda:

لو لم تذنبوا لذهب الله بكم و لجآء بقوم يذنبون ثم يستغفرون فيغفرلهم


“Seandainya kamu tidak pernah berbuat dosa, pastilah Allah membinasakan kamu dan akan didatangkannya suatu kaum yang melakukan dosa, lalu mereka beristighfar dan Allah pun mengampuni mereka.” (HR. dari Abu Ayyub Al-Ansari)

.

.

6.  Mengumandangkan Takbir

Bertakbir pada hari-hari yang mulia di waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan solat fardu yang dikerjakan secara berjemaah.

Bagi mereka yang tidak mengerjakan ibadah haji, takbir bermula dari Subuh hari Arafah (9 Zulhijah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijah). Semuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari 13 Zulhijah.

.

Disyariatkan pada hari-hari tersebut untuk ‘Takbir Muthlaq’, iaitu pada bila-bila masa sampai pelaksanaan Solat Sunat Aidil Adha.

Dan disyariatkan juga ‘Takbir Muqayyad‘, iaitu yang dilakukan setiap selesai solat fardhu berjemaah. Bermula daripada Subuh Hari ‘Arafah hingga Asar akhir hari-hari Tasyrik.
Adapun lafaznya:

الله اكبر الله اكبر (الله اكبر), لاإله الا الله, الله اكبر الله اكبر و لله الحمد


.

Imam Ishaq meriwayatkan bahawa fuqaha (ahli fikah) di kalangan tabien (generasi selepas sahabat Nabi) sentiasa membaca pada hari itu “Allahu Akbar, Allahu Akbar, La Ilaha Illa Allah, wa Allahu Akbar, Allahu Akbar, wa LillahI Hamdu”.

.

.

7.  Mendekati Allah SWT

Sentiasa melakukan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah dan menjauhi larangan-Nya serta mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.

.

.

8.  Memperbanyakkan Berbuat Amalan Soleh

Memperbanyakkan amalan soleh (baik) terutama amalan sunat tambahan seperti solat sunat, bersedekah, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya. Hal ini kerana semuanya akan digandakan pada hari itu.

.

.

9.  Melaksanakan Solat Sunat Aidil Adha

Menunaikan solat hari raya secara berjemaah dan mendengar khutbahnya.

  • Nabi SAW selalu melakukan solat Aidil Adha di setiap kedua-dua hari raya, secara berjemaah dan tidak pernah meninggalkannya sekalipun, bermula dari disyariatkannya sampai beliau wafat.

  • Baginda memerintahkan kepada kaum kaum muslimin dan muslimat untuk turut melaksanakannya, bahkan wanita yang sedang haid pun disarankan untuk menghadiri tetapi tidak melakukannya.

.

.

10. Menyembelih Haiwan Korban

Mengerjakan amalan korban pada Hari Raya Haji dan Hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijah). Ia adalah sunnah (amalan) Nabi Ibrahim AS selepas Allah SWT mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya, Nabi Ismail AS tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

.

Nabi Muhammad SAW telah bersabda: “Tiada satu amalan yang paling dicintai Allah SWT. daripada Bani Adam a.s ketika Hari Raya Aidul Adha selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan tanduk, bulu dan kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak pada suatu tempat di sisi Allah SWT. sebelum mengalir ke tanah. Kerana itu berbahagialah dirimu dengannya.”  (Hadis Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim.)


Kesimpulannya,kita patut merebut ganjaran pada bulan yang istimewa ini kerana Allah ta'ala. Seboleh-bolehnya kita melakukan amalan-amalan yang dituntut mengikut sunah Nabi SAW. Semoga Allah memberikan ganjaran setimpal atas amalan yang kita lakukan. InsyaAllah

No comments: